Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus ΝΕΒ

4 Μαΐου 2022
Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων

Γενικές Πληροφορίες

8393 8393 people viewed this event.

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων διοργανώνει συζήτηση με θέμα “Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus” (New European Bauhaus – NEB), την Τετάρτη 4 Μάϊου 2022, 17:00 – 19:00, Διαδικτυακά.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus ΝΕΒ εκφράζει τη φιλοδοξία της ΕΕ για τη δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων διαβίωσης, χωρίς αποκλεισμούς. Προωθεί έναν νέο τρόπο ζωής στον οποίο η βιωσιμότητα συμβαδίζει με την κομψότητα, επιταχύνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας, όπως οι κατασκευές, τα έπιπλα, η μόδα και στις κοινωνίες μας, καθώς και σε άλλους τομείς της καθημερινής μας ζωής. Βασικές αρχές η βιωσιμότητα, η συμπεριληπτικότητα και η αισθητική. Η έναρξη της πρωτοβουλίας έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έθεσε το πλαίσιο, τις βασικές αρχές και δράσεις που θα οδηγήσουν το ΝΕΒ στην υλοποίηση.

Στη συζήτηση, καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν για την πολυεπίπεδη διάσταση και τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας  του Νέου Ευρωπαϊκό Bauhaus, καθώς και για τις δράσεις υλοποίησής του.

 

Εγγραφές

Για να εγγραφείτε πατήστε εδώ

Πρόγραμμα

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

Ομιλητές
Γιώργος Σαββινίδης
Δημοσιογράφος

Ο Γιώργος Σαββινίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick. Από το 2001 μέχρι και το 2006 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη «Χαραυγή», ενώ από το 2003 ασχολείται με τη σύνταξη πολιτιστικών θεμάτων. Από το 2007 εργάζεται στον «Φιλελεύθερο» ως συντάκτης και αρθρογράφος πολιτιστικών θεμάτων. Έχει επίσης εργαστεί ως κειμενογράφος και σεναριογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες. Διετέλεσε μέλος κριτικών επιτροπών των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου (ΘΟΚ) και αριστίνδην μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου. Από το 2019 είναι μέλος του Συμβουλίου Κατάταξης Κινηματογραφικών Ταινιών.

Ανδρούλα Βασιλείου
Τέως Επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού της ΕΕ  

Γεννήθηκε στη Πάφο αλλά μεγάλωσε και φοίτησε σε σχολεία της Λευκωσίας. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε Νομικά και Διεθνείς Σχέσεις στο Λονδίνο. Εξάσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου για 27 χρόνια. Ως Πρώτη Κυρία ανάπτυξε πλούσια κοινωνική δράση. Εξελέγη βουλεύτρια Λευκωσίας για δύο θητείες ( 1996-2006) με το κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών. Το 2008 διορίστηκε Επίτροπος της ΕΕ υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο της Υγείας και Υγιεινής των τροφίμων. Το 2010 της ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, του Πολιτισμού, της πολυγλωσσίας και της Νεολαίας μέχρι το 2014. Υπήρξε Πρόεδρος για 8 χρόνια του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Επιχειρηματιών Γυναικών, του Παγκύπριου Συμβουλίου Ευημερίας κ.α οργανώσεων. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Κυπριακού Ινστιτούτου, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, Συμπρόεδρος της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής Πολιτισμού και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τη Πολιτιστική Κληρονομιά, Europa Nostra. Η Ανδρούλα Βασιλείου τιμήθηκε από τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, και διάφορες οργανώσεις και Οργανισμούς από την Κύπρο.

Αγνή Πετρίδου Σκορδή
Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος, Europa Nostra Συντονίστρια του Έργου Πλατείας

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο Φλωρεντίας. Έχει δίπλωμα ειδίκευσης στην αποκατάσταση μνημείων και στην αναζωογόνηση ιστορικών οικισμών από το Διεθνές Κέντρο ICCROM και το πανεπιστήμιο της Ρώμης και μάστερ στην Πολεοδομία από το πανεπιστήμιο του UWE-Bristol, Εργάστηκε ως μέλος και αργότερα ως προϊστάμενη του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου στο Δήμο Λευκωσίας. Αυτό αποτελεί δικοινοτική συνεργασία στον πολεοδομικό σχεδιασμό και υλοποίηση έργων, ώστε ν α διατηρηθούν οι δυνατότητες της μοιρασμένης Λευκωσίας να λειτουργήσει ως ενιαία πόλη στο μέλλον. Αργότερα πήρε τη θέση του προϊστάμενου των Tεχνικών Yπηρεσιών του Δήμου. Tα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως συντονίστρια του έργου Ανάπλασης Πλατείας Ελευθερίας. Η Αγνή είναι Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Europa Nostra

Δρ Παναγιώτης Τουλιάτος
Αρχιτέκτονας - Μηχανικός, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Frederick  

Ο Παναγιώτης Τουλιάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick και επιστημονικός υπεύθυνος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη CEN- Ευρωκώδικας EC-5. Έχει μακροχρόνια θητεία σε επιστημονικούς οργανισμούς όπως π.χ. ΟΑΣΠ, Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην Ελλάδα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης (PACT 19) και στην UNESCO, στους Ευρωκώδικες της CEN (εκπρόσωπος της Ελλάδος στον EC5 Ξύλινες Κατασκευές) και στο IDNDR των Ηνωμένων Εθνών (εκπρόσωπος της Ελλάδος στην International Decade for Natural Disasters Reduction). Έχει συνεχή ακαδημαϊκή και ερευνητική συνεργασία με Πανεπιστήμια της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως του Τορίνο, της Φλωρεντίας, της Μονς στο Βέλγιο, του Όουλου στην Φινλανδία, και της Βόρειας Αμερικής, όπως του Βανκούβερ, με το ερευνητικό κέντρο Forintec, και του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Επαγγελματικά, ως αρχιτέκτονας–μηχανικός, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με πρωτοποριακές κατασκευές μη συμβατικού χαρακτήρα, μεγάλων στατικών ανοιγμάτων, σύμμικτης κατασκευής με φορείς από οπλισμένο σκυρόδεμα, χάλυβα και ξύλο και ιδιαίτερης αντισεισμικής και βιοκλιματικής συμπεριφοράς. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων, διδακτικών βοηθημάτων και βιβλίων, ενώ δραστηριοποιείται ως συντονιστής μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, ειδικά στον τομέα της αποκατάστασης ιστορικών μνημείων και των σύγχρονων κατασκευών μεγάλων στατικών ανοιγμάτων και ιδιαίτερης βιοκλιματικής λειτουργίας.

Δρ Εύρος Αλεξάνδρου
Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού

Ο Δρ. Εύρος Αλεξάνδρου κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική. Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στο κλάδο της Κοινωνιολογίας Κουλτορας (Δρ επιστημών). Όσον αφορά την επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε σαν Επίκουρος Καθηγητής στη στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενία. Έπειτα από δύο χρόνια επέστρεψε στη Κύπρο και ξεκίνησε να εργάζεται σαν Αρχιτέκτονας σε δικό του γραφείο STUDIO Architect and Art. Για 30 χρόνια εργάζεται επίσης σαν καθηγητής Κοινωνικών επιστημών σε διάφορα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια της Κύπρου. Επίσης είναι κάτοχος πολλών επαγγελματικών πιστοποιητικών όπως σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, διεύθυνση επιχειρήσεων , αρχιτεκτονικών αλλά και κοινωνιολογικών θεμάτων. Είναι πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Ανατολικής Μεσογείου, πρόεδρος του αντίναρκωτικού συμβουλίου ΑΣΠΙΣ Λεμεσού και εθελοντής σε πολλούς άλλους χώρους. Από το 1996 μέχρι και σήμερα είναι επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Σλοβενίας στην Κύπρο.

 
Οργανωτές
Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων ιδρύθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2020 με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με κυριότερο στόχο την προώθηση και διάδοση της σύγχρονης κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη συμβολή με κάθε πρόσφορο δυνατό τρόπο στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτιστική δικτύωση. Βάσει του Καταστατικού του, οι σκοποί του Ιδρύματος είναι η διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που σχετίζονται με τον τομέα του Πολιτισμού, η μεγιστοποίηση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων για τους τομείς του πολιτισμού από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της διαρκούς στήριξης, επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης των καλλιτεχνών και των φορέων της σύγχρονης δημιουργίας στην Κύπρο, η επαγγελματική ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα, η επιμόρφωση σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική διαχείριση, και η εν γένει συγκροτημένη εφαρμογή της εθνικής πολιτιστικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο μέσω της θεσμικής συμμετοχής των αντίστοιχων Υπηρεσιών και Υπουργείων διασφαλίζεται η συνέργεια μεταξύ του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της νεολαίας, των εξωτερικών σχέσεων, της έρευνας και της καινοτομίας καθώς επίσης και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με σκοπό την επίτευξη των στόχων του, ο Οργανισμός έχει αναλάβει τη συνέχιση των μέχρι σήμερα αρμοδιοτήτων, ενεργειών και δραστηριοτήτων του «Κέντρου Μουσικής Έρευνας, Καινοτομίας και Διεθνούς Δικτύωσης», καθώς επίσης και τη διαχείριση των εθνικών σημείων επαφής/γραφείων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, «Δημιουργική Ευρώπη» και «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες». Ταυτόχρονα, έχει ανατεθεί στον Οργανισμό η διαχείριση σημαντικών θεμάτων που αφορούν στον πολιτισμό, η εθνική εκπροσώπηση της Κύπρου στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUNIC ενώ είναι μέλος και σε πολλά σημαντικά ευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία έχουν ως στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, την καλλιτεχνική παιδεία και την ενίσχυση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη βάση ενός συμπεριληπτικού τρόπου προσέγγισης.

Υποστηρικτές
Με την Συγχρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης
Πολιτιστικές Υπηρεσίες
Επικοινωνία

Project Manager

Λένα Κάκκουρα

H Λένα είναι υπεύθυνη τη γενική διαχείριση της εκδήλωσης. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις που, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο lena.kakkoura@imhbusiness.com και στο +357 22505633.

Οι εγγραφές έκλεισαν
 

Ημέρα και ώρα

4 Μαΐου 2022 @ 05:00 ΜΜ -
07:00 ΜΜ
 

Λήξη Εγγραφών

04/05/2022
 

Γλώσσα Συνεδρίου

Ελληνικά
 

Τοποθεσία

Διαδικτυακό Γεγονός
 
Λήψη συμβάντων iCal

Κοινοποιήστε